sobota, 31 sierpnia 2013

lazania ze szpinakiem



Składniki:
- płaty lazanii,
- zupa krem,
- 1 kg mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ser brie,
- 4 łyżki śmietany,
- szklanka mleka,
- 30 dkg sera żółtego (gouda, tylżycki),
- masło,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk.

Na początek dwie uwagi:
Płatów nie obgotowuję, bowiem wystarczy dobrze zalać je sosem.
Zamiast sosu użyłam zupy w proszku, mało to wykwintne, ale wygodniejsze.

Na rozgrzane masło wrzucić rozmrożony szpinak, dodać czosnek i śmietanę. Dodać czosnek, paprykę i inne przyprawy. Na koniec dodać pokrojony ser.
Dno formy wysmarować olejem, ułożyć pierwszą warstwę płatów i zalać mlekiem. Na to położyć pierwszą porcję szpinaku. Przykryć ją kolejnymi płatami, zalać połową sosu i ułożyć drugą porcję szpinaku. Na to znowu płaty i sos. A na koniec starkowany ser.
Forma trafiła na 40 minut do piekarnika rozgrzanego na 150º. 

proja



3 jajka
200 ml mąki kukurydzianej
250 ml pszennej (tak podają w przepisie, tzn. waży toto na pewno mniej)
350 ml kaszki kukurydzianej
0,5 l mleka
30 dkg sera białego, najlepiej tłustego
2 łyżki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli

Oddzielić żółtka, zmiksować, dodać wszystko inne poza serem i białkami, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie mieszając, podobnie postąpić z serem, pokruszonym na kawałki. Wlać wszystko do brytfanki posmarowanej tłuszczem i posypanej lekko kaszą kukurydzianą.
Piec w 200 stopniach aż będzie rumiane.
Proja jest świątecznym ciastem serbskim, najlepiej wchodzi z ajwarem. Są dwa rodzaje ajwaru: łagodny i ostry. Mnie osobiście ajwar przypomina pastę węgierską w tubce.

piątek, 30 sierpnia 2013

schab w sosie własnym



Składniki
Potrzebne:
- ok. 50 dkg schabu bez kości
- mąka
- olej
- sól, pieprz

Schab pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Potem przekroić na pół. Wrzucić na dobrze rozgrzany olej na patelni. Posolić, smażyć na złoto. Dać odpocząć mięsu ok. 20 minut, wtedy przerzucić do garnka, patelnię zalać wodą dopóki się nie wyczyści z tłuszczu. Całość zlać garnka. Nastawić schab na małym ogniu. Dusić ok. godzinę. W międzyczasie dodać zasmażkę (na patelnię z małą ilością oleju, wrzucić 2 małe łyżki mąki i poczekać aż zacznie pyrkotać). Odczekać znowu ok. 20. Mięso jest mięciutkie i chrupkie. Doskonały dodatek do kopytek.

botwinka



Składniki:
- 3 pęczki botwinki
- 1 stary burak (opcjonalnie)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 6-7 ziemniaków
- 2 kostki rosołowe
- szczypta kwasku cytrynowego
- pół łyżki herbatniej cukru
- jogurt do zabielenia

Drobno tniemy łodygi botwinki i liście. Obieramy młode buraczki i je także bardzo starannie tniemy. To samo z ziemniakami. Marchewkę tarkujemy. Pietruszkę i kawałek selera wrzucamy do zapachu. Zalewamy wodą, dodajemy 2 kostki rosołowe, kwasek (żeby kolor się utrzymał) i cukier. Jeśli trzeba, odszumowujemy.
Na koniec zabielamy jogurtem.
Wersja ful wypasiona: można dodać jajko na twardo. Wtedy cała zupa robi za obiad.
Wersja lżejsza: nie dodajemy ziemniaków. Wtedy botwinka stanowi dodatek do drugiego dania: ziemniaków z cebulką.
Wersja na upalne dni: botwinka jest pyszna i na zimno. W smaku przypomina chłodnik.

bouef stroganow



30 dkg udźca wołowego,
25 dkg pieczarek,
1 papryka czerwona świeża,
1 cebula,
3 łyżki oleju,
130 ml śmietany,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki, natka pietruszki,
sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać paprykę w proszku. Wrzucić do garnka.
Wołowinę oprószyć mąką i podsmażyć.
Wrzucić do garnka. Patelnię po wołowinie zalać wodą, zagotować i całość wlać na wołowinę. Powtórzyć do wyczyszczenia patelni. Na koniec podsmażyć pieczarki i paprykę (każdy składnik osobno).
Przełożyć do garnka, dodać pieprz, paprykę, koncentrat pomidorowy i śmietanę.
Gotować aż mięso będzie miękkie. Wyłączyć gaz i czekać aż mięso skruszeje.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.

sałatka z pieczarkami nauczycielki




Składniki
2kg pieczarek
pęczek natki pietruszki
czosnek granulowany (lub świeży)
ser feta
kukurydza w puszce
jogurt naturalny i musztarda
sól, dużo pieprzu

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w kostkę lub po prostu w plasterki i wrzucić do lekko osolonej wody (trzeba uważać, bo feta jest słona). Gotować je przez kilka minut, tak tylko, żeby zmiękły. Odcedzić, ostudzić, dodać pokrojoną w kostkę fetę, kukurydzę, natkę pietruszki (duuuuuużo). Zrobić sos z jogurtu, musztardy, czosnku i pieprzu, zalać sałatkę i dosolić do smaku, jeśli trzeba. Sałatka powinna być ostra, wyrazista, więc doprawić konkretnie, bo pieczarki same w sobie są mdłe.