środa, 25 września 2013

gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą gryczaną

Składniki:
- 15 liści kapusty pekińskiej,
- 60 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- paczka ugotowanej kaszy gryczanej,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- kostki bulionowe.

Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę i drobno pokrojone pieczarki, dobrze przyprawić. Ostudzić.
Odciąć liście z kapusty. Następnie sparzać je w gorącej wodzie co najmniej przez minutę.
Do pieczarek dodać kaszę i jajka. Dobrze wymieszać.
Dół garnka wyłożyć listkami kapusty.
Na każdy liść kapusty kłaść łyżkę tak przygotowanej masy i zawijać dokładnie. Gołąbki układać ściśle jeden obok drugiego. Zalać litrem bulionu z kostek rosołowych i dusić przez ok.40 minut. 

gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem

Składniki:
- 15 liści kapusty pekińskiej,
- pół kilo mięsa mielonego,
- ¾ paczki ugotowanego ryżu,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- kostki bulionowe.

Odciąć liście z kapusty. Następnie sparzać je w gorącej wodzie co najmniej przez minutę.
Do mięsa mielonego dodać startą lub drobno pokrojoną cebulę, ugotowany i wystudzony ryż, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dół garnka wyłożyć listkami kapusty.
Na każdy liść kapusty kłaść łyżkę tak przygotowanego mięsa i zawijać dokładnie. Gołąbki układać ściśle jeden obok drugiego. Zalać litrem bulionu z kostek rosołowych i dusić przez ok. godzinę. Następnie przygotować sos.

ciasto z białą truflą

Skorzystałam z książki pt. „Czekolada”. Po długich wahaniach padło na „Ciasto z białą truflą”.

Składniki:

Ciasto:
- 2 jajka;
- 4 łyżki cukru;
- 5 ½ łyżki mąki pszennej;
- 50 g stopionej czekolady.

Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Zajmuje to ok. 10 minut, ale efekt jest imponujący. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać stopioną czekoladę i wymieszać ponownie. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok. 25 minut. Wystudzić. Przełożyć ciasto dołem do góry. Lekko nasączyć.

Masa truflowa:
- 250 ml śmietanki kremówki;
- 300 g białej czekolady;
- 250 g twarożku albo serka mascarpone

W garnku zagotować śmietankę. Lekko przestudzić i dodać kawałki czekolady. Mieszać dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści. Zestawić z ognia, całkowicie wystudzić. Dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Wylać masę na ciasto i wstawić do lodówki co najmniej na 12 godzin.
Górę udekorować według uznania. U mnie trafiło na księżyc z wiórków czekoladowych i gwiazdki z jogurtu.


leczo

To jest bardzo prosta wersja. Żadnego smalcu, boczku czy innych takich. Moje dziewczyny uwielbiają tę wersję leczo i już. Szybkie, proste i smaczne. Mała najchętniej wyjada kiełbasę. Młoda woli paprykę.

Składniki:
- 2 małe cebule,
- 2 cukinie,
- 2 papryki (mogą być dwa kolory),
- 2 puszki pomidorów (zimą), 5 pomidorów lima (latem),
- tomatera lub przecier pomidorowy,
- papryka ostra, słodka, pieprz, sól,
- 3 pętka kiełbasy leśnej

W garnku na oleju podsmażyć pokrojone w piórka cebulę. Dodać paprykę słodką. Cukinie, papryki i pomidory pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Posolić, popieprzyć, dodać papryki ostrej. Dusić na wolnym ogniu, aż wszystkie puszczą sok. Dodać tomaterę. Pokroić kiełbasę w półtalarki. Dodać do warzyw. Gotować jeszcze przez 15 minut.

poniedziałek, 23 września 2013

placki ziemniaczane

Składniki:
- 6 średnich ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 dag tartego żółtego sera,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka.


Ziemniaki i cebulę obrać. Zetrzeć. Dodać pokrojony lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mąkę, ser, jajko i przyprawy. Smażyć na gorącym oleju, odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Można jeść z keczupem, śmietaną albo same. 

piątek, 20 września 2013

placki z jabłkami



Składniki:
- 2 jajka;
- 2,5 szklanki mąki;
- 1,5 szklanki mleka;
- 0,5 szklanki cukru;
- 0,5 cukru wanilinowego;
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 duże lub 4 małe jabłka.

Oddzielić białka od żółtek, ubić na twardą pianę, dodać żółtka, dodać cukier, mąkę, cukier wanilinowy, sodę i mleko. Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki, rzadsze niż na biszkopt. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Im więcej jabłek, tym placki smaczniejsze.
Smażyć na oleju, potem odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, na koniec posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 9 września 2013

pieczona fasola jaś



Składniki:
• 400 g moczonej przez kilka godzin fasoli Jaś
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 pomidory
• 1 papryka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 120 ml oleju
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 4 kiełbaski (według uznania)
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania: Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie odcedzić, zalać ponownie wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Potem zmniejszyć ogień, przykryć, gotować tak długo, aż będzie miękka. Odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek wycisnąć. Zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i pietruszkę. Doprawić do smaku. Dusić ok. 5 minut.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wsypać fasolę, posypać majerankiem, dodać podduszone warzywa z sosem, na wierzch położyć kiełbaski. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piec 40 minut. W połowie pieczenia kiełbaski obrócić na drugą stronę.



papryki faszerowane pieczone



Składniki:
-7 średnich papryk,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 5 pieczarek,
- 300 g mielonego mięsa,
- ½ torebki ryżu,
- 3 małe pomidory,
- 100 g sera favita,
- 100 g tartego sera gouda,

Cebulę i czosnek pokroić. Zeszklić na patelni. Zestawić z ognia. Dodać papryki i dokładnie wymieszać. Ponownie wstawić na ogień, dodać pokrojone drobno pieczarki. Posolić, popieprzyć. Dodać mięso i czekać aż się zarumieni. Dodać ugotowany ryż, dodać pokrojone pomidory. Na koniec wrzucić na patelnię sery. Dokładnie wymieszać.
Paprykom odciąć górę, pozbawić gniazd nasiennych. Napełnić farszem i przykryć wcześniej odciętymi częściami. Ustawić w naczyniu żaroodpornym, opcjonalnie zalać dno sosem pomidorowym (z torebki). Piec w piekarniku nastawionym na 190° przez ok. godzinę.


niedziela, 8 września 2013

gniazdka szpinakowo-ziemniaczane



Składniki:
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku
- 100 g drobno posiekanego szpinaku
- 500 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
- 1-2 żółtka
- posiekany pomidor (można użyć pomidorów koktajlowych)
- 50 g startego sera Cheddar
- 50 g masła
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Na patelni roztopić masło, dodać czosnek i dusić przez 2-3 minuty. Następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Potem odparować szpinak z nadmiaru wody. Po chwili dodać utłuczone ziemniaki oraz żółtka. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, która nie będzie przywierać do patelni. Masę przełożyć do szprycy lub folii do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij farsz w kształcie gniazd na natłuszczoną blachę do pieczenia. Nie miałam szprycy, więc zrobiłam kopczyki używając małej miseczki. Każdą porcję wypełnić pomidorem i posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec do momentu, aż ser się rozpuści.
Podawać z kefirem lub zamiast nudnych ziemniaków. Na zdjęciu z sosem pieczarkowym i ogórkami z octu. Pyszne!!!

piątek, 6 września 2013

słodki deser



Składniki:
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych,
- 2 kawałki pomelo,
- 6 okrągłych biszkoptów,
- śmietanka jogurtowa,
- mleko,
- posypka.

Galaretkę zrobić według przepisu, jak nieco przestygnie wstawić do zamrażalnika, w pół godziny jest gotowa. Przygotować śmietankę według przepisu (tu potrzebne mleko).
Do szklanki włożyć galaretkę, na to pokruszony biszkopt i trochę pomelo. Na koniec dodać śmietankę i posypać czym kto chce. Pomelo ciągle kojarzyło mi się ze smakiem jeżyn czy poziomek, dodane do galaretki z owoców leśnych świetnie uzupełnia smak galaretki. Całość nie jest ani zbyt kwaśna, ani zbyt słodka.