piątek, 30 sierpnia 2013

botwinka



Składniki:
- 3 pęczki botwinki
- 1 stary burak (opcjonalnie)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 6-7 ziemniaków
- 2 kostki rosołowe
- szczypta kwasku cytrynowego
- pół łyżki herbatniej cukru
- jogurt do zabielenia

Drobno tniemy łodygi botwinki i liście. Obieramy młode buraczki i je także bardzo starannie tniemy. To samo z ziemniakami. Marchewkę tarkujemy. Pietruszkę i kawałek selera wrzucamy do zapachu. Zalewamy wodą, dodajemy 2 kostki rosołowe, kwasek (żeby kolor się utrzymał) i cukier. Jeśli trzeba, odszumowujemy.
Na koniec zabielamy jogurtem.
Wersja ful wypasiona: można dodać jajko na twardo. Wtedy cała zupa robi za obiad.
Wersja lżejsza: nie dodajemy ziemniaków. Wtedy botwinka stanowi dodatek do drugiego dania: ziemniaków z cebulką.
Wersja na upalne dni: botwinka jest pyszna i na zimno. W smaku przypomina chłodnik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz