Składniki:
- 3 pęczki botwinki
- 1 stary burak (opcjonalnie)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 6-7 ziemniaków
- 2 kostki rosołowe
- szczypta kwasku cytrynowego
- pół łyżki herbatniej cukru
- jogurt do zabielenia
- 1 stary burak (opcjonalnie)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 6-7 ziemniaków
- 2 kostki rosołowe
- szczypta kwasku cytrynowego
- pół łyżki herbatniej cukru
- jogurt do zabielenia
Drobno tniemy łodygi botwinki
i liście. Obieramy młode buraczki i je także bardzo starannie tniemy. To samo z
ziemniakami. Marchewkę tarkujemy. Pietruszkę i kawałek selera wrzucamy do
zapachu. Zalewamy wodą, dodajemy 2 kostki rosołowe, kwasek (żeby kolor się
utrzymał) i cukier. Jeśli trzeba, odszumowujemy.
Na koniec zabielamy jogurtem.
Wersja ful wypasiona: można
dodać jajko na twardo. Wtedy cała zupa robi za obiad.
Wersja lżejsza: nie dodajemy
ziemniaków. Wtedy botwinka stanowi dodatek do drugiego dania: ziemniaków z
cebulką.
Wersja na upalne dni:
botwinka jest pyszna i na zimno. W smaku przypomina chłodnik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz