Składniki:
½ l. soku pomidorowego
1 ogórek
3 pomidory (dojrzale)
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
1 łyżeczka herbatnia estragonu
1 łyżeczka bazylii (najlepiej świeżej)
1 malutki ząbek czosnku
4-5 ziarenek kolorowego pieprzu
szczypta chilli
szczypta lubczyku
1/4 kubka posiekanej pietruszki
1/4 kubka posiekanego szczypiorku
2 łyżki stołowe czerwonego octu vinegar
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sok z 1 limonki
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
1 ogórek
3 pomidory (dojrzale)
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
1 łyżeczka herbatnia estragonu
1 łyżeczka bazylii (najlepiej świeżej)
1 malutki ząbek czosnku
4-5 ziarenek kolorowego pieprzu
szczypta chilli
szczypta lubczyku
1/4 kubka posiekanej pietruszki
1/4 kubka posiekanego szczypiorku
2 łyżki stołowe czerwonego octu vinegar
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sok z 1 limonki
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zmiksować blenderem pieprz i cebulę aż osiągną stan płynny (najlepiej dodać trochę soku pomidorowego.) po kolei dodawać pomidory, ogórek i paprykę i miksować dolewając sok pomidorowy. Dodać bazylię, estragon, czosnek, chilli, lubczyk, oliwę i ocet i jeszcze trochę pomiksować. Wycisnąć sok z limonki i cytryny. Na koniec dorzucić drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Dosolić do smaku i odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać BARDZO ZIMNE.
Zmiksować blenderem pieprz i cebulę aż osiągną stan płynny (najlepiej dodać trochę soku pomidorowego.) po kolei dodawać pomidory, ogórek i paprykę i miksować dolewając sok pomidorowy. Dodać bazylię, estragon, czosnek, chilli, lubczyk, oliwę i ocet i jeszcze trochę pomiksować. Wycisnąć sok z limonki i cytryny. Na koniec dorzucić drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Dosolić do smaku i odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać BARDZO ZIMNE.
Gdzieś w czasie przenosin zaginął mi duży dzbanek, zatem gazpacho wlałam
do michy. ale powinna stać w dzbanku lub innym wysokim naczyniu, bo się
toto łatwiej nalewa wówczas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz