piątek, 30 sierpnia 2013

schab w sosie własnym



Składniki
Potrzebne:
- ok. 50 dkg schabu bez kości
- mąka
- olej
- sól, pieprz

Schab pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Potem przekroić na pół. Wrzucić na dobrze rozgrzany olej na patelni. Posolić, smażyć na złoto. Dać odpocząć mięsu ok. 20 minut, wtedy przerzucić do garnka, patelnię zalać wodą dopóki się nie wyczyści z tłuszczu. Całość zlać garnka. Nastawić schab na małym ogniu. Dusić ok. godzinę. W międzyczasie dodać zasmażkę (na patelnię z małą ilością oleju, wrzucić 2 małe łyżki mąki i poczekać aż zacznie pyrkotać). Odczekać znowu ok. 20. Mięso jest mięciutkie i chrupkie. Doskonały dodatek do kopytek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz