niedziela, 25 sierpnia 2013

zapiekanka ze szpinakiem i filetem z kurczaka

Kolejny przepis, tym razem z lutego 2010. Zdjęcie równie koszmarne.



Lazanię ze szpinakiem robiłam od trzech lat, od roku, kiedy bije dzwon uroczystości dodaję jeszcze pierś z kurczaka. Wtedy rezygnuję z pracochłonnego wyrabiania własnego makaronu i dodaję kupny, bo na jeden placek to mi się nie opłaca męczyć.

Składniki:
- na farsz ze szpinaku:
1 kg szpinaku,
3 ząbki czosnku,
2 cebule,
1,5 szklanki startego sera (masdamer itp.)
2 jajka,
4 łyżki śmietany,
sól, pieprz,
3 łyżki bułki tartej

- na sos beszamelowy:
1 l mleka,
1/ 4 kostki masła
2 łyżki mąki,
gałka muszkatołowa,
sól.

- na spód:
60 dkg piersi z kurczaka,
2 łyżki śmietany,
pół szklanki mleka,
olej,
sól,
(dziś dodałam Przyprawę Arabską Kamisa do Kebabu i Shoarmy)

- na przekładkę:
makaron.

- na wierzch:
ser.

Szpinak mrożony wstawiamy do garnka (najlepiej stłuc to się szybciej rozmrozi, ewentualnie można rozmrozić w mikrofalówce). Zaprawiamy śmietaną. Na patelni szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy do szpinaku, zestawiamy z ognia i dodajemy jajka (roztrzepane) i ser. Mieszamy i znów chwilę gotujemy, dodajemy sól i pieprz, jak jest za dużo wody to zagęszczamy bułką tartą. Odstawiamy.
W międzyczasie robimy sos. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy. Jak mąka już się ścina, dodajemy mleko i gałkę i sól, mieszamy. Nie gotujemy.
Kiedy szpinak i sos stygną, na patelnię lejemy olej, potem dodajemy mleko i śmietanę. Następnie kładziemy rozbite kawałki piersi (posolone z jednej strony). Na drugą sypnęłam dziś przyprawy. Smażymy.
Usmażone piersi kładziemy na spodzie naczynia, zalewamy sosem pozostałym z patelni. Na to sypiemy makaron, nie za dużo nie za mało, lecz w sam raz. Zalewamy to sosem beszamelowym. Wykładamy szpinak. Na wierzch kładziemy starty ser.
Pieczemy w nagrzanym do 170º piekarniku z nawiewem, to się ser ładnie zarumieni. Odczekujemy aż się ustanie i wchłonie sos i mleko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz