sobota, 31 sierpnia 2013

proja



3 jajka
200 ml mąki kukurydzianej
250 ml pszennej (tak podają w przepisie, tzn. waży toto na pewno mniej)
350 ml kaszki kukurydzianej
0,5 l mleka
30 dkg sera białego, najlepiej tłustego
2 łyżki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli

Oddzielić żółtka, zmiksować, dodać wszystko inne poza serem i białkami, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie mieszając, podobnie postąpić z serem, pokruszonym na kawałki. Wlać wszystko do brytfanki posmarowanej tłuszczem i posypanej lekko kaszą kukurydzianą.
Piec w 200 stopniach aż będzie rumiane.
Proja jest świątecznym ciastem serbskim, najlepiej wchodzi z ajwarem. Są dwa rodzaje ajwaru: łagodny i ostry. Mnie osobiście ajwar przypomina pastę węgierską w tubce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz