piątek, 30 sierpnia 2013

bouef stroganow



30 dkg udźca wołowego,
25 dkg pieczarek,
1 papryka czerwona świeża,
1 cebula,
3 łyżki oleju,
130 ml śmietany,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki, natka pietruszki,
sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać paprykę w proszku. Wrzucić do garnka.
Wołowinę oprószyć mąką i podsmażyć.
Wrzucić do garnka. Patelnię po wołowinie zalać wodą, zagotować i całość wlać na wołowinę. Powtórzyć do wyczyszczenia patelni. Na koniec podsmażyć pieczarki i paprykę (każdy składnik osobno).
Przełożyć do garnka, dodać pieprz, paprykę, koncentrat pomidorowy i śmietanę.
Gotować aż mięso będzie miękkie. Wyłączyć gaz i czekać aż mięso skruszeje.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz