poniedziałek, 2 września 2013

bułeczki drożdżowe



SKŁADNIKI (na ok. 18 średniej wielkości bułeczek):
na ciasto drożdżowe:
* 1,5 szklanki ciepłego mleka
* 20 g świeżych drożdży
* 2 łyżki miękkiego masła
* 2/3 szklanki cukru
* 2 jajka
* 5 i pół szklanek mąki
* 1 szczypta soli

na nadzienie:
* 4 jabłka
* pół łyżeczki mielonego cynamonu
* pół łyżeczki imbiru w proszku
* 1 łyżka masła

na lukier:
* 250 g cukru pudru
* 3 - 5 łyżek wody
* pół łyżeczki cynamonu
* kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego

Do garnuszka pokruszyć drożdże i zasypać łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min.
Potem wlać do nich letnie mleko i dobrze drożdże rozpuścić. Znowu zostawić na jakieś 5 min.
Po tym czasie w dużej misce zmiksować cukier, jajka i masło, i wlać do tego mleko z drożdżami. Stopniowo dodawać mąkę i sól. Wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. W razie konieczności dodać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotować nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Rozgrzać masło, wrzucić jabłka i smażyć je przez ok. 5 min. Następnie dodać przyprawy i cukier. Dalej podgrzewać aż powstanie gęsta marmolada.

Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, wyjąć je i krótko wyrobić. Podzielić je na około 18 części. Z każdej części uformować w dłoni placek, nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić w kulę. Delikatnie wykulać jeszcze w dłoni, po czym ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i nieco spłaszczyć nadając jej kształt bułeczki. W ten sposób uformować wszystkie bułeczki. Pamiętać by układać je na blaszce nie za blisko siebie, ponieważ jeszcze wyrosną. Przykryć bułeczki kuchennym ręcznikiem i odstawić je jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce do napuszenia.
Piec w temp. 175ºC ok. 15 min. ( Sprawdzić już po 12 min., będą gotowe jak nabiorą ładnego jasno-brązowego koloru.)

Po upieczeniu przestudzić, a potem udekorować lukrem.
Lukier przyrządzić mieszając cukier puder z kilkoma łyżkami wody. Masa powinna być bardzo gęsta, ale mimo wszystko lejąca. Podzielić lukier na pół. Do jednej części dodać cynamon, do drugiej kilka kropli czerwonego barwnika.
Każdy z lukrów przełożyć do woreczka. Obciąć czubeczek rogu woreczka i wycisnąć lukier na bułeczki tworząc wzorki według upodobania.
Przepis ze strony: http://smakoszka.pinger.pl/m/1952611/slodkie-buleczki-z-jablkami-56

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz