Składniki:
- 2 jajka;
- 2,5 szklanki mąki;
- 1,5 szklanki mleka;
- 0,5 szklanki cukru;
- 0,5 cukru wanilinowego;
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 duże lub 4 małe jabłka.
- 2 jajka;
- 2,5 szklanki mąki;
- 1,5 szklanki mleka;
- 0,5 szklanki cukru;
- 0,5 cukru wanilinowego;
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 duże lub 4 małe jabłka.
Oddzielić białka od żółtek,
ubić na twardą pianę, dodać żółtka, dodać cukier, mąkę, cukier wanilinowy, sodę
i mleko. Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki, rzadsze niż na
biszkopt. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Im
więcej jabłek, tym placki smaczniejsze.
Smażyć na oleju, potem
odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, na koniec posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz