piątek, 20 września 2013

placki z jabłkami



Składniki:
- 2 jajka;
- 2,5 szklanki mąki;
- 1,5 szklanki mleka;
- 0,5 szklanki cukru;
- 0,5 cukru wanilinowego;
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 duże lub 4 małe jabłka.

Oddzielić białka od żółtek, ubić na twardą pianę, dodać żółtka, dodać cukier, mąkę, cukier wanilinowy, sodę i mleko. Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki, rzadsze niż na biszkopt. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Im więcej jabłek, tym placki smaczniejsze.
Smażyć na oleju, potem odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, na koniec posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz