Składniki:
- mała pierś kurczaka,
- 6 średnich ziemniaków,
- 1 średnia cukinia,
- 3 marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 duża papryka,
- 4 garście kurek (albo 30 dkg pieczarek),
- pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 łyżki przecieru pomidorowego.
- mała pierś kurczaka,
- 6 średnich ziemniaków,
- 1 średnia cukinia,
- 3 marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 duża papryka,
- 4 garście kurek (albo 30 dkg pieczarek),
- pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Pierś z kurczaka kroimy w
kostkę i wrzucamy do wody. Potem dodajemy dość drobno posiekane ziemniaki i
cukinię pokrojoną w pół talarki. Solimy, pieprzymy. Potem dodajemy startą na
tarce marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę i również pokrojoną w kostkę –
cebulę. Dodajemy (wedle uznania) paprykę słodką i ostrą oraz przecier
pomidorowy. Na koniec wrzucamy grzyby. Czekamy aż wszystko się zagotuje i
wieńczymy całość posiekanym koperkiem.
Jeśli zupa jest zbyt ostra (a taka powinna być), można ją podawać ze śmietaną (mała tak woli). Zupa jest gęsta, pyszna i pożywna.
Jeśli zupa jest zbyt ostra (a taka powinna być), można ją podawać ze śmietaną (mała tak woli). Zupa jest gęsta, pyszna i pożywna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz