poniedziałek, 2 września 2013

zupa zbójecka z kurkami



Składniki:
- mała pierś kurczaka,
- 6 średnich ziemniaków,
- 1 średnia cukinia,
- 3 marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 duża papryka,
- 4 garście kurek (albo 30 dkg pieczarek),
- pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 łyżki przecieru pomidorowego.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do wody. Potem dodajemy dość drobno posiekane ziemniaki i cukinię pokrojoną w pół talarki. Solimy, pieprzymy. Potem dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę i również pokrojoną w kostkę – cebulę. Dodajemy (wedle uznania) paprykę słodką i ostrą oraz przecier pomidorowy. Na koniec wrzucamy grzyby. Czekamy aż wszystko się zagotuje i wieńczymy całość posiekanym koperkiem.
Jeśli zupa jest zbyt ostra (a taka powinna być), można ją podawać ze śmietaną (mała tak woli). Zupa jest gęsta, pyszna i pożywna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz