Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka soli;
- 175 g masła;
- 2-3 zimnej wody.
Nadzienie:
- 10 dag masła;
- opakowanie szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- szklanka startego żółtego sera (ja dałam goudę),
- 2 łyżki śmietany,
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy, papryka słodka, papryka ostra
- zioła: lubczyk, bazylia, oregano.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka soli;
- 175 g masła;
- 2-3 zimnej wody.
Nadzienie:
- 10 dag masła;
- opakowanie szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- szklanka startego żółtego sera (ja dałam goudę),
- 2 łyżki śmietany,
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy, papryka słodka, papryka ostra
- zioła: lubczyk, bazylia, oregano.
Mąkę przesiać. Zmiksować z
masłem i solą. Potem powoli dodawać wodę i szybko zagnieść. Odstawić na pół
godziny do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180°.
Ciasto podzielić na dwie części. 1/3 odłożyć do lodówki, a pozostałe ciasto
rozwałkować i wykleić formę do tarty. Nakłuć widelcem. Położyć papier do
pieczenia, a na to groch lub fasolę, żeby ciasto nie napuchło. Piec ok. 25
minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
Na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy szpinak, pokrojony czosnek i dwie łyżki śmietany. Kiedy szpinak
jest już gorący dodajemy przyprawy i zioła. Czekamy aż wszystko się idealnie
połączy.
Szpinak wyłożyć na
podpieczone ciasto. Wyjąć z lodówki pozostałe ciasto, rozwałkować, pokroić w
paski i ułożyć kratkę na szpinaku. Piec następne 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz