Składniki:
- płaty lazanii
- 70 dkg mięsa mielonego
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 30 dkg pieczarek
- 2 zupy gulaszowe
- 30 dkg sera żółtego
- olej
- mleko
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk
Na początek dwie uwagi:
- płaty lazanii
- 70 dkg mięsa mielonego
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 30 dkg pieczarek
- 2 zupy gulaszowe
- 30 dkg sera żółtego
- olej
- mleko
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk
Na początek dwie uwagi:
Płatów nie obgotowuję, bowiem
wystarczy dobrze zalać je sosem.
Zamiast sosu użyłam zupy w
proszku, mało to wykwintne, ale wygodniejsze.
Na oleju podsmażyć mięso
mielone, dodać sól, pieprz i obie papryki.
W międzyczasie ugotować 2
zupy – gulaszowe są dobre, bo mają wyrazisty smak, dodać nieco mniej wody i
zamiast zupy wychodzi piękny, gęsty sos.
Do mięsa na patelnię dodać pieczarki, groszek, kukurydzę i fasolę czerwoną.
Doprawić do smaku.
Na wysmarowaną olejem blachę położyć pierwszą porcję płatów lazanii, zalać je mlekiem, położyć mięsno-warzywny, polać sosem. Znowu płaty lazanii, farsz, sos i tak do wykończenia płatów, farszu i sosu. Na koniec położyć starkowany ser.
Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170º i niech całość się zapieka ok. 40 minut.
Na wysmarowaną olejem blachę położyć pierwszą porcję płatów lazanii, zalać je mlekiem, położyć mięsno-warzywny, polać sosem. Znowu płaty lazanii, farsz, sos i tak do wykończenia płatów, farszu i sosu. Na koniec położyć starkowany ser.
Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170º i niech całość się zapieka ok. 40 minut.
I gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz