piątek, 6 września 2013

ślimaczki z cynamonem i rodzynkami



Składniki:
zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 100 ml letniego mleka,

ciasto:
- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- łyżeczka cynamonu,
- 8 łyżek cukru,
- 100 ml letniego mleka,
- 2 jajka (o temp. pokojowej)
- 80 g stopionego masła,

nadzienie:
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 40 g rodzynek,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki mleka.

Zaczyn: w do małej miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i mleko. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min, żeby całość podwoiła swą objętość.
Ciasto: do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cynamon. Lekko wymieszać. Następnie dodać jajka, stopione (letnie) masło, letnie mleko i zaczyn. Wszystko dobrze wymieszać, aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, przełożyć do czystej i wysmarowanej trochę olejem miski. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (pół godziny – godzina) w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Na to sypnąć rodzynki. Całość zwinąć i pokroić ostrym nożem na plasterki o grubości 2-3 centymetrów. Układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić między nimi odstępy. Każdego ślimaczka posmarować z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ślimaczki będą miały złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz