Składniki:
zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 100 ml letniego mleka,
ciasto:
- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- łyżeczka cynamonu,
- 8 łyżek cukru,
- 100 ml letniego mleka,
- 2 jajka (o temp. pokojowej)
- 80 g stopionego masła,
nadzienie:
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 40 g rodzynek,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki mleka.
zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 100 ml letniego mleka,
ciasto:
- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- łyżeczka cynamonu,
- 8 łyżek cukru,
- 100 ml letniego mleka,
- 2 jajka (o temp. pokojowej)
- 80 g stopionego masła,
nadzienie:
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 40 g rodzynek,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki mleka.
Zaczyn: w do małej miski
rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i mleko. Dobrze wymieszać i odstawić w
ciepłe miejsce na 10-15 min, żeby całość podwoiła swą objętość.
Ciasto: do dużej miski
przesiać mąkę, dodać sól i cynamon. Lekko wymieszać. Następnie dodać jajka,
stopione (letnie) masło, letnie mleko i zaczyn. Wszystko dobrze wymieszać, aż
ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, przełożyć do czystej i wysmarowanej trochę
olejem miski. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (pół godziny – godzina) w
ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto podzielić
na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta, a następnie
posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Na to sypnąć rodzynki. Całość zwinąć i
pokroić ostrym nożem na plasterki o grubości 2-3 centymetrów. Układać je na
blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić między nimi odstępy.
Każdego ślimaczka posmarować z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec ok. 15 minut w
piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ślimaczki będą miały złoty kolor.
Wariacja przepisu: http://smakoszka.pinger.pl/m/3557511/cynamonowe-slimaczki-z-porzeczkami-321.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz