poniedziałek, 9 września 2013

pieczona fasola jaś



Składniki:
• 400 g moczonej przez kilka godzin fasoli Jaś
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 pomidory
• 1 papryka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 120 ml oleju
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 4 kiełbaski (według uznania)
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania: Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie odcedzić, zalać ponownie wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Potem zmniejszyć ogień, przykryć, gotować tak długo, aż będzie miękka. Odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek wycisnąć. Zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i pietruszkę. Doprawić do smaku. Dusić ok. 5 minut.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wsypać fasolę, posypać majerankiem, dodać podduszone warzywa z sosem, na wierzch położyć kiełbaski. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piec 40 minut. W połowie pieczenia kiełbaski obrócić na drugą stronę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz