Składniki:
• 400 g moczonej przez kilka godzin fasoli Jaś
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 pomidory
• 1 papryka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 120 ml oleju
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 4 kiełbaski (według uznania)
• sól
• pieprz
• 400 g moczonej przez kilka godzin fasoli Jaś
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 pomidory
• 1 papryka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 120 ml oleju
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 4 kiełbaski (według uznania)
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania: Fasolę
zalać zimną wodą i odstawić na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Następnie odcedzić, zalać ponownie wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować bez
przykrycia przez 10 minut. Potem zmniejszyć ogień, przykryć, gotować tak długo,
aż będzie miękka. Odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka,
czosnek wycisnąć. Zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną
paprykę, pomidory i pietruszkę. Doprawić do smaku. Dusić ok. 5 minut.
Żaroodporne naczynie
wysmarować masłem, wsypać fasolę, posypać majerankiem, dodać podduszone warzywa
z sosem, na wierzch położyć kiełbaski. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180
st. i piec 40 minut. W połowie pieczenia kiełbaski obrócić na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz