Składniki:
-7 średnich papryk,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 5 pieczarek,
- 300 g mielonego mięsa,
- ½ torebki ryżu,
- 3 małe pomidory,
- 100 g sera favita,
- 100 g tartego sera gouda,
-7 średnich papryk,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 5 pieczarek,
- 300 g mielonego mięsa,
- ½ torebki ryżu,
- 3 małe pomidory,
- 100 g sera favita,
- 100 g tartego sera gouda,
Cebulę i czosnek pokroić.
Zeszklić na patelni. Zestawić z ognia. Dodać papryki i dokładnie wymieszać.
Ponownie wstawić na ogień, dodać pokrojone drobno pieczarki. Posolić,
popieprzyć. Dodać mięso i czekać aż się zarumieni. Dodać ugotowany ryż, dodać
pokrojone pomidory. Na koniec wrzucić na patelnię sery. Dokładnie wymieszać.
Paprykom odciąć górę,
pozbawić gniazd nasiennych. Napełnić farszem i przykryć wcześniej odciętymi
częściami. Ustawić w naczyniu żaroodpornym, opcjonalnie zalać dno sosem
pomidorowym (z torebki). Piec w piekarniku nastawionym na 190° przez ok.
godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz