poniedziałek, 9 września 2013

papryki faszerowane pieczone



Składniki:
-7 średnich papryk,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 5 pieczarek,
- 300 g mielonego mięsa,
- ½ torebki ryżu,
- 3 małe pomidory,
- 100 g sera favita,
- 100 g tartego sera gouda,

Cebulę i czosnek pokroić. Zeszklić na patelni. Zestawić z ognia. Dodać papryki i dokładnie wymieszać. Ponownie wstawić na ogień, dodać pokrojone drobno pieczarki. Posolić, popieprzyć. Dodać mięso i czekać aż się zarumieni. Dodać ugotowany ryż, dodać pokrojone pomidory. Na koniec wrzucić na patelnię sery. Dokładnie wymieszać.
Paprykom odciąć górę, pozbawić gniazd nasiennych. Napełnić farszem i przykryć wcześniej odciętymi częściami. Ustawić w naczyniu żaroodpornym, opcjonalnie zalać dno sosem pomidorowym (z torebki). Piec w piekarniku nastawionym na 190° przez ok. godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz