wtorek, 3 września 2013

pierogi z kapustą i grzybami



Składniki:
ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody

farsz:
- kilogram kapusty kiszonej
- 50 dag grzybów suszonych
- 2 cebule
- sól, pieprz

Farsz: cebule pokroić, wrzucić na olej. Kapustę pokroić. Wrzucić na podrumienioną cebulę. Grzyby zagotować, odcedzić i pokroić. Dodać do cebuli i kapusty. Posolić i dobrze popieprzyć. Smażyć ok. pół godziny. Jeśli całość jest zbyt kwaśna, można dodać pół łyżeczki cukru.
Ciasto: mąkę przesiać, dodać oliwę, jajko, sól i wodę. Energicznie zagnieść i wyrobić. Rozwałkowywać na grubość 1 mm. Wykrawać kółka. Nakładać na nie farsz. Zalepiać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz