czwartek, 5 września 2013

keks



Składniki:
- 1 szklanka suszonych moreli, śliwek, rodzynek, migdałów, skórki pomarańczowej (tej ostatniej nie miałam),
- 250 dag margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 200 dag mąki pszennej,
- 100 dag mąki ziemniaczanej,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Owoce (oprócz migdałów) zalać gorącą wodą na pół godziny. Następnie odsączyć i pokroić na mniejsze części.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Z białek ubić pianę i wolno dodawać do masy z tłuszczem. Na koniec dodawać przesiane mąki i proszek. Łyżkę mąki zostawić. Obtoczyć w niej owoce, coby nie opadły w trakcie pieczenia. Dodać owoce i migdały i delikatnie wymieszać całość. Ciasto włożyć do keksówki nasmarowanej tłuszczem.
Piec w piekarniku nastawionym na 200° przez 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180° i piec jeszcze przez ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdzić ciasto cienkim patyczkiem. Upieczone wyjąć z blaszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz