Składniki:
- 1 szklanka suszonych moreli, śliwek, rodzynek, migdałów, skórki pomarańczowej (tej ostatniej nie miałam),
- 250 dag margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 200 dag mąki pszennej,
- 100 dag mąki ziemniaczanej,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1 szklanka suszonych moreli, śliwek, rodzynek, migdałów, skórki pomarańczowej (tej ostatniej nie miałam),
- 250 dag margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 200 dag mąki pszennej,
- 100 dag mąki ziemniaczanej,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Owoce (oprócz migdałów) zalać
gorącą wodą na pół godziny. Następnie odsączyć i pokroić na mniejsze części.
Margarynę utrzeć z cukrem i
żółtkami. Z białek ubić pianę i wolno dodawać do masy z tłuszczem. Na koniec
dodawać przesiane mąki i proszek. Łyżkę mąki zostawić. Obtoczyć w niej owoce,
coby nie opadły w trakcie pieczenia. Dodać owoce i migdały i delikatnie
wymieszać całość. Ciasto włożyć do keksówki nasmarowanej tłuszczem.
Piec w piekarniku nastawionym
na 200° przez 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180° i piec jeszcze
przez ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdzić ciasto cienkim patyczkiem.
Upieczone wyjąć z blaszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz