„Miasteczko Twin Peaks”
najbardziej kojarzy mi się z plackiem z wiśniami. Pod tym linkiem znalazłam ów
stary quasi dobry przepis: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2009/07/placek-wisniowy-z-twin-peaks.html.
Ale komentarze pod wpisem okazały się kopalnią złota. Z inspiracji komentarzem
desmonda powstało nadzienie wiśniowe. W innym komentarzu Komarka podała przepis
na ciasto. Zrobiłam i… się zachwyciłam.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka soli;
- 175 g masła;
- 2-3 zimnej wody.
Nadzienie:
- 50 dag wiśni wydrylowanych;
- 1 szklanka cukru (jeśli wiśnie są słodkie same z siebie, dać mniej cukru);
- 1 cukier waniliowy;
- ½ łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (ja dałam budyń wiśniowy);
- sok z połówki cytryny.
- 2 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka soli;
- 175 g masła;
- 2-3 zimnej wody.
Nadzienie:
- 50 dag wiśni wydrylowanych;
- 1 szklanka cukru (jeśli wiśnie są słodkie same z siebie, dać mniej cukru);
- 1 cukier waniliowy;
- ½ łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (ja dałam budyń wiśniowy);
- sok z połówki cytryny.
Mąkę przesiać. Zmiksować z
masłem i solą. Potem powoli dodawać wodę i szybko zagnieść. Odstawić na pół
godziny do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180°. Ciasto podzielić na dwie części. 1/3 odłożyć do lodówki, a pozostałe ciasto rozwałkować i wykleić formę do tarty. Nakłuć widelcem. Położyć papier do pieczenia, a na to groch lub fasolę, żeby ciasto nie napuchło. Piec ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
Nagrzać piekarnik do 180°. Ciasto podzielić na dwie części. 1/3 odłożyć do lodówki, a pozostałe ciasto rozwałkować i wykleić formę do tarty. Nakłuć widelcem. Położyć papier do pieczenia, a na to groch lub fasolę, żeby ciasto nie napuchło. Piec ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
Wiśnie zasypać cukrem
waniliowym i zwykłym, gotować na małym ogniu. Dodać cynamon i skropić cytryną.
Na koniec dodać skrobię. Podgotować wszystko ok. 10 minut.
Wiśnie wyłożyć na podpieczone
ciasto. Wyjąć z lodówki pozostałe ciasto, rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć
kratkę na wiśniach. Piec następne 35 minut.
Po ostudzeniu serwować z
lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz