Składniki:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- sól
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
- sól
- 2 jajka
Obrałam i ugotowałam 2 kg ziemniaków.
Kiedy ostygły, przekręciłam je przez maszynkę. Masę uklepałam, podzieliłam na 4
części i czwartą część odłożyłam na resztę masy. W pustą ćwiartkę nasypałam
mąki ziemniaczanej*, dodałam sól, jajka i zagoniłam M. do wyrobienia ciasta.
Dłońmi oprószonymi zwykłą
mąką formowałam kluski. Na koniec w każdej z nich zrobiłam wgłębienie.
Kluski wrzucałam na gorącą i
osoloną wodę. Po wypłynięciu gotowałam jeszcze 4 minuty. Po wyjęciu kluski
zjedliśmy z ciemnym sosem i surówką. Można też jeść z przysmażoną cebulką lub
skwarkami.
*swego czasu podpatrzyłam to
w programie Makłowicza i mam spokój z dobieraniem odpowiedniej ilości mąki
ziemniaczanej. Zawsze daję czwartą część masy i wychodzi idealnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz