piątek, 6 września 2013

ciasto ze śliwkami i kruszonką



Składniki:

zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka letniego mleka,

ciasto:
- 500 g mąki,
- 1 szklanka oleju,
- 4 jajka,
- 500 g śliwek węgierek,

kruszonka:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 g cukru.

Do dużej miski wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Nie mieszać, odstawić na 5-10 minut. Potem wlać olej, wbić jajka i przesiać mąkę. Nadal nie mieszać, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, może więcej. Po tym czasie wymieszać ciasto drewnianą łyżką na jednolitą masę. Ciasto będzie się kleić.
W międzyczasie zrobić kruszonkę: energicznie zagnieść mąkę z masłem i cukrem, aż całość zacznie się ładnie kruszyć.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na to ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki. Posypać obficie kruszonką. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30-40 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku, by tam nieco ostygło.
Ciasto jest pyszne, nie za słodkie, nie za kwaśne. Mnie osobiście kojarzy się z niedzielnymi porankami i babcinymi wypiekami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz