Składniki:
zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka letniego mleka,
ciasto:
- 500 g mąki,
- 1 szklanka oleju,
- 4 jajka,
- 500 g śliwek węgierek,
kruszonka:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 g cukru.
zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka letniego mleka,
ciasto:
- 500 g mąki,
- 1 szklanka oleju,
- 4 jajka,
- 500 g śliwek węgierek,
kruszonka:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 g cukru.
Do dużej miski wkruszyć
drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Nie mieszać, odstawić na
5-10 minut. Potem wlać olej, wbić jajka i przesiać mąkę. Nadal nie mieszać,
odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, może więcej. Po tym czasie wymieszać
ciasto drewnianą łyżką na jednolitą masę. Ciasto będzie się kleić.
W międzyczasie zrobić
kruszonkę: energicznie zagnieść mąkę z masłem i cukrem, aż całość zacznie się
ładnie kruszyć.
Dużą blachę wyłożyć papierem
do pieczenia i wylać na to ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki. Posypać
obficie kruszonką. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok.
30-40 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku, by tam nieco
ostygło.
Ciasto jest pyszne, nie za
słodkie, nie za kwaśne. Mnie osobiście kojarzy się z niedzielnymi porankami i
babcinymi wypiekami.
Przepis wzięty stąd: http://smakoszka.pinger.pl/m/1783618/najprostsze-ciasto-na-swiecie-ze-sliwkami-22.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz