środa, 4 września 2013

zawijasy cynamonowe



SKŁADNIKI

2 arkusze ciasta francuskiego
półtora szklanki cukru
3 -4 łyżeczki cynamonu

Cukier wymieszać dobrze z cynamonem.
Ciasto rozwinąć, by nam się nie przyklejało do blatu, najlepiej rozwinąć je na papierze do pieczenia. Całą powierzchnię ciasta obsypać dość obficie cynamonowym cukrem, lekko go do ciasta dociskając. Ciasto zawinąć do środka, następnie posypać znów cukrem i ponownie zwinąć. Znowu obsypać je cukrem i złożyć po raz ostatni. Teraz należy pokroić je na kawałki grubości ok. 1 cm. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w dość dużych odstępach, bowiem sporo urosną. Każde ciasteczko lekko spłaszczyć dłonią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. W połowie pieczenia, po około 7 minutach, odwrócić je (np. przy pomocy dwu widelców) na drugą stronę.
Przepis ze strony: http://smakoszka.pinger.pl/m/4501547/zimt-schweineohrchen-czyli-cynamonowe-plamiery-425

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz