SKŁADNIKI
2 arkusze ciasta francuskiego
półtora szklanki cukru
3 -4 łyżeczki cynamonu
półtora szklanki cukru
3 -4 łyżeczki cynamonu
Cukier wymieszać dobrze z
cynamonem.
Ciasto rozwinąć, by nam się
nie przyklejało do blatu, najlepiej rozwinąć je na papierze do pieczenia. Całą
powierzchnię ciasta obsypać dość obficie cynamonowym cukrem, lekko go do ciasta
dociskając. Ciasto zawinąć do środka, następnie posypać znów cukrem i ponownie
zwinąć. Znowu obsypać je cukrem i złożyć po raz ostatni. Teraz należy pokroić
je na kawałki grubości ok. 1 cm. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem pergaminowym w dość dużych odstępach, bowiem sporo urosną. Każde
ciasteczko lekko spłaszczyć dłonią.
Piec w piekarniku nagrzanym
do 200°C przez około 15 minut. W połowie pieczenia, po około 7 minutach, odwrócić
je (np. przy pomocy dwu widelców) na drugą stronę.
Przepis ze strony: http://smakoszka.pinger.pl/m/4501547/zimt-schweineohrchen-czyli-cynamonowe-plamiery-425
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz