Składniki:
- 50 dkg mielonego mięsa;
- 1 torebka ryżu;
- 30-40 dkg pieczarek;
- 1 duża, lub 2 małe cebule;
- 20 dkg żółtego sera;
- 1 jajko;
- sól, pieprz, słodka papryka czerwona;
- 6 średnich papryk;
- 1,5 l bulionu (zrobiłam z dwóch kostek rosołowych);
- sos pomidorowy (lub cygański, czy jakikolwiek inny byle – czerwony)*.
- 50 dkg mielonego mięsa;
- 1 torebka ryżu;
- 30-40 dkg pieczarek;
- 1 duża, lub 2 małe cebule;
- 20 dkg żółtego sera;
- 1 jajko;
- sól, pieprz, słodka papryka czerwona;
- 6 średnich papryk;
- 1,5 l bulionu (zrobiłam z dwóch kostek rosołowych);
- sos pomidorowy (lub cygański, czy jakikolwiek inny byle – czerwony)*.
Ryż ugotować. Odstawić do
wystygnięcia. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Odstawić z ognia,
dodać łyżeczkę papryki. Wymieszać. Postawić z powrotem na ogniu, dodać
pokrojone dość drobno pieczarki. Posolić, popieprzyć. Po 5 minutach zdjąć z
ognia. Odstawić do wystygnięcia.
Ryż i masę pieczarkową
połączyć, zetrzeć ser, dodać mięso mielone, jajko, sól i pieprz. Mieszać
dokładnie.
Delikatnie wyciąć zielone
łodygi papryk, wykroić gniazda nasienne. Napełnić papryki farszem, dociskając,
żeby nie było pustki w środku. Wstawić do garnka. Zalać bulionem i zagotowanym
sosem. Gotować na małym ogniu ok. 90 minut.
Podawać z chlebem lub
ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz