piątek, 6 września 2013

ciasteczka waniliowo-migdałowe



Składniki:
- 50 dag mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25 dag zmielonych migdałów,
- 40 dag margaryny,
- 5 łyżek cukru,
- 1opakowanie cukru waniliowego,
- 6 żółtek,
- kilka kropel aromatu waniliowego,

dodatkowo:
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2-3 łyżki cukru pudru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, tzn: cukier, cukier waniliowy, żółtka, margarynę, zmielone migdały i aromat waniliowy. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Z ciasta rolować wałeczki grubości palca. Formować je w kształcie półksiężyców. Można też użyć foremek do wycinania.
Układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w temp. 160 - 175°C ok. 10-15 min. Powinny pozostać w miarę jasne.
Jeszcze gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Demon postanowił, że w tym roku do półksiężyców dołączą aniołki, bałwanki, choinki, serduszka, gwiazdy (również betlejemskie) oraz pierwsi ludzie.
Przepis Bafki: http://smakoszka.pinger.pl/m/4351329/vanillekipferl-ciasteczka-waniliowe-420

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz