niedziela, 8 września 2013

gniazdka szpinakowo-ziemniaczane



Składniki:
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku
- 100 g drobno posiekanego szpinaku
- 500 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
- 1-2 żółtka
- posiekany pomidor (można użyć pomidorów koktajlowych)
- 50 g startego sera Cheddar
- 50 g masła
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Na patelni roztopić masło, dodać czosnek i dusić przez 2-3 minuty. Następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Potem odparować szpinak z nadmiaru wody. Po chwili dodać utłuczone ziemniaki oraz żółtka. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, która nie będzie przywierać do patelni. Masę przełożyć do szprycy lub folii do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij farsz w kształcie gniazd na natłuszczoną blachę do pieczenia. Nie miałam szprycy, więc zrobiłam kopczyki używając małej miseczki. Każdą porcję wypełnić pomidorem i posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec do momentu, aż ser się rozpuści.
Podawać z kefirem lub zamiast nudnych ziemniaków. Na zdjęciu z sosem pieczarkowym i ogórkami z octu. Pyszne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz