poniedziałek, 2 września 2013

schab pod porami



Składniki:
- 500 dkg schabu bez kości;
- 2 duże pory;
- mąka;
- olej;
- masło;
- przyprawy;
- żółty ser.

Schab pokroić w plastry grubości ok. 1,5 cm. Natrzeć solą i dowolnymi przyprawami. Naciąć z obu stron w kratkę, oprószyć mąką. Na patelni podsmażyć do zrumienia. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na tłuszcz pozostały na patelni wsypać pory pokrojone w talarki. Dodać soli, pieprzu i trochę gałki muszkatołowej. Dodać łyżkę masła. Kiedy pory się zeszklą, dodać mąki i szklankę wody. Mieszać przez kilka minut. Wlać pory z sosem na podrumieniony schab. Pilnować, żeby mięso nie wystawało spod sosu. Na wierzch posypać starkowany ser. Dolać wody. Piec, a właściwe: dusić w 170° przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Smak – nadzwyczajny.

Ze strony: http://www.bartes.pl/kuchnia-pelna-niespodzianek/schab-w-porach/,
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz