środa, 25 września 2013

ciasto z białą truflą

Skorzystałam z książki pt. „Czekolada”. Po długich wahaniach padło na „Ciasto z białą truflą”.

Składniki:

Ciasto:
- 2 jajka;
- 4 łyżki cukru;
- 5 ½ łyżki mąki pszennej;
- 50 g stopionej czekolady.

Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Zajmuje to ok. 10 minut, ale efekt jest imponujący. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać stopioną czekoladę i wymieszać ponownie. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok. 25 minut. Wystudzić. Przełożyć ciasto dołem do góry. Lekko nasączyć.

Masa truflowa:
- 250 ml śmietanki kremówki;
- 300 g białej czekolady;
- 250 g twarożku albo serka mascarpone

W garnku zagotować śmietankę. Lekko przestudzić i dodać kawałki czekolady. Mieszać dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści. Zestawić z ognia, całkowicie wystudzić. Dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Wylać masę na ciasto i wstawić do lodówki co najmniej na 12 godzin.
Górę udekorować według uznania. U mnie trafiło na księżyc z wiórków czekoladowych i gwiazdki z jogurtu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz