czwartek, 5 września 2013

gyros

Składniki:

- 2 średnie piersi z kurczaka,
- przyprawa do gyrosa (Kamis)*,
- olej,
- puszka groszku,
- puszka kukurydzy,
- puszka pomidorów (polecam pomidory Dawtony krojone, z ziołami – mają intensywny zapach i smak),
- 5-6 ogórków konserwowych,
- 2 czerwone średnie cebule,
- 1 średnia kapusta pekińska,
- majonez,
- mały jogurt naturalny (dodawałam Danona „grecki”, ale w sumie to bez różnicy),
- keczup pikantny,
- zioła: bazylia, oregano, lubczyk, papryka ostra, cząber, czosnek,
- sól, pieprz.

Kapustę pekińską myjemy, przekrajamy na cztery części i kroimy w drobne paseczki. Sypiemy trochę soli i odstawiamy.
Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż mięso będzie złote.
Cebule kroimy w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę odsączamy. Pomidory odsączamy z nadmiaru soku, przyprawiamy bazylią, oregano, lubczykiem, papryką i cząbrem. Dodajemy keczup, ewentualnie dosalamy i dopieprzamy.
Ogórki drobno kroimy.
Do jogurtu dodajemy mały ząbek czosnku (opcjonalnie) i 2-3 łyżki majonezu (Kubek to szprycha, może objadać się majonezem). Mieszamy.
Do przezroczystego naczynia wrzucamy najpierw kurczaka. Potem czerwoną cebulę. Na to idą pomidory z keczupem. Kolejna warstwa to ogórki, potem kukurydza z groszkiem. Na to sos jogurtowy. Na koniec odciskamy kapustę z nadmiaru wody i kładziemy na sam wierzch. Wstawiamy gyros na godzinę do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz