piątek, 6 września 2013

racuchy



Składniki:

- 1/2 kg mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 szklanki ciepłego mleka,
- 1 jajko.

Faza I:
Mąkę (koniecznie) przesiać, wymieszać z odrobiną soli, zrobić dołek. Do dołka nakruszyć drożdży, zasypać cukrem i zalać pół szklanki letniego mleka. Odstawić na 10-15 minut.
Faza II:
Po tym czasie dodać resztę mleka i jajko. Dokładnie wymieszać i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Faza III:
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Łyżkę przed nałożeniem ciasta maczać w ciepłej wodzie. Wtedy ciasto się nie przykleja, lecz odwrotnie – cudownie ześlizguje się na patelnię.
Ja dodałam do racuchów jabłka, a część oprószyłam cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz