piątek, 6 września 2013

tort chałwowy



Biszkopt:
- 7 jajek;
- szczypta soli;
- niecała szklanka cukru;
- 6 łyżek oleju;
- 9 łyżek mąki pszennej;
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao.

Krem:
- 40 dag masła;
- 40 dag chałwy waniliowej (ja dałam „Fantazyjną” Odry – była mniej słodka).

Nadzienie wiśniowe:
- 50 dag wiśni wydrylowanych;
- 1 szklanka cukru (jeśli wiśnie są słodkie same z siebie, dać mniej cukru);
- 1 cukier waniliowy;
- ½ łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (ja dałam budyń wiśniowy);
- sok z połówki cytryny.

Do nasączenia:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszanej w 1 i ½ szklanki gorącej wody i ostudzonej.

Dekoracja:
- 2 polewy z białej czekolady.

Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Na koniec dodać cukier i dalej miksować. Potem dodać żółtka. Olej dodawać po jednej łyżce, cały czas miksując. Mąki przesiać. Dodawać po trochu, aż do końca. Dosypać proszek. Na koniec dodać kakao. Rozdzielić ciasto na trzy części.
Piekarnik nastawić na 200°. Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy blat piec przez około 10-15 minut.
Masło dobrze zmiksować, a następnie dodawać pokruszoną chałwę i wyrabiać, dopóki nie powstanie gładka masa.
Wiśnie zasypać cukrem waniliowym i zwykłym, gotować na małym ogniu. Dodać cynamon i skropić cytryną. Na koniec dodać skrobię. Podgotować wszystko ok. 10 minut. Odstawić do ostudzenia.
Nasączyć pierwszy blat kawą, nałożyć krem, nałożyć połowę wiśni. Przykryć drugim blatem, nasączyć kawą, nałożyć drugą połowę wiśni, nałożyć krem. Przykryć trzecim blatem, również nasączyć kawą. Resztą kremu posmarować boki. Na górze rozsmarować polewę z białej czekolady. Ozdobić wedle uznania. Włala.
Przepis na tort powstał w oparciu o przepis z bloga „Kwestia smaku”: http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_chalwowy/przepis.html,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz