środa, 4 września 2013

ciasto mandarynkowe



Składniki:
ciasto
- 3 duże mandarynki,
- 250 g margaryny,
- 150 g cukru pudru,
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół zapachu waniliowego

lukier
- 120 g cukru pudru,
- 4 łyżki soku pomarańczowego

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem (ja wykorzystałam do tego specjalną maszynę, ale o tym w oddzielnym wpisie), ucierając dodawać po jajku (wtedy już używałam miksera), następnie zapach i stopniowo zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Na koniec dodać pokrojone na cztery części cząstki mandarynek.
Formę keksową nasmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Włożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut.
Zimne ciasto polukrować lukrem utartym z cukru pudru i soku.
Przepis ze strony: http://przystole.blox.pl/2010/02/Ciasto-mandarynkowe.html?commented=1


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz