poniedziałek, 2 września 2013

szarlotka sypana



Przepis:
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- 2 kg jabłek
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- cynamon

 
Jabłka obieramy, tarkujemy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon.
W drugiej misce mieszamy: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia.
Tortownicę smarujemy margaryną. Sypiemy pierwszą warstwę ciasta. Na to jabłka. Znowu ciasto, jabłka i ciasto. Na koniec kładziemy pokrojoną w cienkie plastry lub wiórkowaną margarynę (dobrze jest ją przymrozić przed użyciem, łatwiej się kroi lub wiórkuje).
Wsuwamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 170°. Po upieczeniu dajemy ciastu ostygnąć.
Jeśli ciasto jest za mało słodkie*, wierzch można posypać cukrem pudrem. Jeśli ktoś lubi się bawić, może polać ciasto lukrem i czekać kolejne kilka godzin, aż wszystko zastygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz