Przepis:
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- 2 kg jabłek
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- cynamon
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- 2 kg jabłek
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- cynamon
Jabłka obieramy, tarkujemy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon.
W drugiej misce mieszamy:
mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia.
Tortownicę smarujemy
margaryną. Sypiemy pierwszą warstwę ciasta. Na to jabłka. Znowu ciasto, jabłka
i ciasto. Na koniec kładziemy pokrojoną w cienkie plastry lub wiórkowaną
margarynę (dobrze jest ją przymrozić przed użyciem, łatwiej się kroi lub
wiórkuje).
Wsuwamy na 45 minut do
piekarnika nagrzanego do 170°. Po upieczeniu dajemy ciastu ostygnąć.
Jeśli ciasto jest za mało
słodkie*, wierzch można posypać cukrem pudrem. Jeśli ktoś lubi się bawić, może
polać ciasto lukrem i czekać kolejne kilka godzin, aż wszystko zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz