Składniki:
zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 100 ml letniego mleka,
ciasto:
- 650 g mąki,
- szczypta soli,
- 8-10 łyżek cukru,
- zapach waniliowy,
- 150 ml letniego mleka,
- 2 jajka (o temp. pokojowej),
- 100 g masła,
nadzienie:
- 500 g półtłustego twarogu,
- 1-2 łyżki śmietany,
- 6 łyżek cukru,
- ok. 250 g malin,
dodatkowo:
- żółtko,
- 3-4 łyżki mleka,
lukier:
- 150 g cukru pudru,
- 3 łyżki wody.
zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 100 ml letniego mleka,
ciasto:
- 650 g mąki,
- szczypta soli,
- 8-10 łyżek cukru,
- zapach waniliowy,
- 150 ml letniego mleka,
- 2 jajka (o temp. pokojowej),
- 100 g masła,
nadzienie:
- 500 g półtłustego twarogu,
- 1-2 łyżki śmietany,
- 6 łyżek cukru,
- ok. 250 g malin,
dodatkowo:
- żółtko,
- 3-4 łyżki mleka,
lukier:
- 150 g cukru pudru,
- 3 łyżki wody.
Mleko podgrzać. Odlać 100 ml do zaczynu. W pozostałym mleku
rozpuścić masło.
Zrobić zaczyn: w małej misce rozkruszyć drożdże, dodać 2
łyżki cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko. Dobrze wszystko wymieszać i odstawić
w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać sól, cukier, zapach,
jajka, mleko z rozpuszczonym masłem i przygotowany zaczyn. Wszystko wyrobić na
jednolite i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbyt kleiło i można dosypać
1 łyżkę mąki.
Z ciasta uformować kulę, przykryć kuchennym ręcznikiem i
odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto rośnie, twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na dwie równe
części.
Pierwszą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm
i długość blaszki (50 - 60 cm). Na środku dłuższej części rozłożyć połowę
twarogu, a na to połowę malin. Boki ciasta pociąć na równe paski. Zakładać je
na siebie, aby utworzyły plecionkę.
Powtórzyć z drugą częścią ciasta. Obie plecionki przełożyć
na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, przykryć ręcznikiem i pozostawić na
kolejne 10-15 minut do wyrośnięcia.
W kubku roztrzepać żółtko z mlekiem. Dokładnie i delikatnie
posmarować wierzchy obu ciast.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 - 35
minut. Po upieczeniu, kiedy drożdżówki przestygną przygotować lukier z cukru
pudru i wody i nałożyć na ciasto.
Bazowałam na przepisie: http://smakoszka.pinger.pl/m/5988707/drozdzowka-z-twarozkiem-i-truskawkami-494.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz