Składniki:
- 15 dkg soi;
- 15 dkg soczewicy czerwonej;
- 40 dkg pieczarek;
- 4 średnie cebule;
- 3 ziemniaki;
- 1 marchewka;
- 3 jajka;
- 15 dkg sera żółtego;
- natka pietruszki;
- sól, pieprz;
- bułka tarta (2-3 łyżki).
- 15 dkg soi;
- 15 dkg soczewicy czerwonej;
- 40 dkg pieczarek;
- 4 średnie cebule;
- 3 ziemniaki;
- 1 marchewka;
- 3 jajka;
- 15 dkg sera żółtego;
- natka pietruszki;
- sól, pieprz;
- bułka tarta (2-3 łyżki).
Soję zalać wodą, odstawić na
noc. Z rana wymienić wodę, gotować ok. 1,5 h. Zmielić jeszcze ciepłą. W
międzyczasie ugotować soczewicę. Również zmielić jeszcze ciepłą. Ugotować
ziemniaki. Zmielić. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Przyprawić
solą i pieprzem. Zmielić.
Wszystko razem wymieszać.
Dodać startą marchew, starty żółty ser, drobno pokrojoną pietruszkę i jajka.
Jeśli masa jest zbyt wodnista, dodać tartą bułkę. Dosolić i dopieprzyć.
Formę wysmarować olejem i
wysypać tartą bułką. Włożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° i
piec ok. 1,5 godziny (nie mam termoobiegu więc ostatnie 20 minut pasztet
dochodził z opcją opiekania od góry). Żeby nie był zbyt suchy, na niższym
poziomie ustawić blaszkę z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz