czwartek, 5 września 2013

cannelloni ze szpinakiem



Składniki:
- 14 rurek cannelloni
- 10 dag masła,
- paczka szpinaku,
- 4 łyżki śmietany,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 serek topiony,
- 2 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)
- 2 puszki pomidorów w puszce (Dawtona wypuściła teraz świetne „Pomidory z ziołami” i „Pomidory z czosnkiem”, pachną i smakują nieziemsko),
- żółty ser
- przyprawy.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak, pokrojony czosnek i dwie łyżki śmietany. Kiedy szpinak jest już gorący dodajemy sól, pieprz, lubczyk i bazylię, oraz drobno pokrojony ser. Czekamy aż wszystko się idealnie połączy. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodajemy kaszę mannę. Odstawiamy do ostygnięcia.
300 ml wody i dwie łyżki śmietany mieszamy razem, dodajemy ulubione zioła, ale bazylia jest podstawą, do tego papryka słodka, papryka ostra, cząber, rozmaryn itp.
Pomidory doprawiamy trochę solą, papryką i pieprzem.
Nadziewamy cannelloni szpinakiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy śmietanowym niby sosem z ziołami. Na to kładziemy pomidory. Wszystko posypujemy tartym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190° i pieczemy ok. 40 minut. Podajemy gorące (zimne też jest pyszne).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz