Składniki:
- 14 rurek cannelloni
- 10 dag masła,
- paczka szpinaku,
- 4 łyżki śmietany,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 serek topiony,
- 2 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)
- 2 puszki pomidorów w puszce (Dawtona wypuściła teraz świetne „Pomidory z ziołami” i „Pomidory z czosnkiem”, pachną i smakują nieziemsko),
- żółty ser
- przyprawy.
- 14 rurek cannelloni
- 10 dag masła,
- paczka szpinaku,
- 4 łyżki śmietany,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 serek topiony,
- 2 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)
- 2 puszki pomidorów w puszce (Dawtona wypuściła teraz świetne „Pomidory z ziołami” i „Pomidory z czosnkiem”, pachną i smakują nieziemsko),
- żółty ser
- przyprawy.
Na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy szpinak, pokrojony czosnek i dwie łyżki śmietany. Kiedy szpinak
jest już gorący dodajemy sól, pieprz, lubczyk i bazylię, oraz drobno pokrojony
ser. Czekamy aż wszystko się idealnie połączy. Jeśli farsz jest zbyt rzadki,
dodajemy kaszę mannę. Odstawiamy do ostygnięcia.
300 ml wody i dwie łyżki
śmietany mieszamy razem, dodajemy ulubione zioła, ale bazylia jest podstawą, do
tego papryka słodka, papryka ostra, cząber, rozmaryn itp.
Pomidory doprawiamy trochę
solą, papryką i pieprzem.
Nadziewamy cannelloni
szpinakiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy śmietanowym niby sosem
z ziołami. Na to kładziemy pomidory. Wszystko posypujemy tartym serem.
Wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 190° i pieczemy ok. 40 minut. Podajemy gorące (zimne też jest
pyszne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz