poniedziałek, 2 września 2013

chilli con carne



Produkty:
- oliwa
- duża cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki posiekane czosnku
- łyżeczka chilli (pieprz Cayenne)
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki lubczyku
- 350 g mielonej wołowiny
- puszka pomidorów w zalewie
- 3-4 małe papryczki chilli
- kostka bulionu wołowego
- 1 duża czerwona (ja dałam pomarańczową) papryka, pokrojona w kostkę
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki cukru
- nać pietruszki

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, wcisnąć czosnek, odstawić z ognia, dodać łyżeczkę chilli, słodką paprykę w proszku, oregano i lubczyk. Wymieszać i znowu postawić na ogień. Dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumienić. Teraz dodać pokrojone pomidory i zalewę, dodać pół szklanki wody i kostkę wołową. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze chilli. Dusić ok. 20 minut i w tym czasie na drugiej patelni podsmażyć paprykę i papryczki chilli. Dodać do mięsa. Dusić jeszcze ok. 15 minut. Dodać cukier, fasolę, kukurydzę (opcjonalnie) i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
Przed podaniem posypać pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz