piątek, 6 września 2013

lamparcie cętki



Składniki

ciasto:
- 50 dag mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 3 jajka,
- 35 dag margaryny,

nadzienie:
- 4 duże jabłka,
- 25 dag śliwek węgierek,
- 0,5 szklanki cukru,
- 30 ml wody,
- cynamon,

dodatkowo:
- krem toffi,
- mleko,
- tabliczka czekolady.

Margarynę zagnieść z mąką, proszkiem, solą i jajkami. Zagniecione ciasto schłodzić, w tym czasie przygotować nadzienie.
W garnku w 30 ml wody rozpuścić cukier. Skarmelizować. Jabłka obrać, pokroić w dość drobną kostkę. Śliwki pokroić. Dodać do karmelu. Dosypać cynamonu. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Odstawić z ognia.
Podzielić ciasto. 1/3 odłożyć, pozostałą część równo rozłożyć w blaszce. Na ciasto sypnąć dwie łyżki tartej bułki, coby sok z owoców nie spowodował zakalca. Wyłożyć jabłka ze śliwkami. Pozostałą częścią ciasta okruszyć owoce z wierzchu.
Piec w piekarniku ok. 40 minut. W tym czasie przygotować krem (wersję bez masła).
Kiedy ciasto przestygnie wyłożyć krem na wierzch. Polać roztopioną czekoladą. (Ciasto musi być lekko ciepłe, żeby czekolada wtopiła się w krem). Kiedy wszystko zastygnie, kroić i zajadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz