wtorek, 3 września 2013

pierogi ze szpinakiem



Składniki:
ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody

farsz:
- 40 dkg drobno pokrojonych i usmażonych pieczarek,
- 45 dkg szpinaku,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 ser camembert,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- masło

Farsz: na maśle podsmażyć szpinak, dodać pokrojony czosnek, śmietanę, pokrojony ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jajko. Ostudzić. Na koniec połączyć z podsmażonymi i przyprawionymi pieczarkami.
Ciasto: mąkę przesiać, dodać oliwę, jajko, sól i wodę. Energicznie zagnieść i wyrobić. Rozwałkowywać na grubość 1 mm. Wykrawać kółka. Nakładać na nie farsz. Zalepiać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz